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[번역]-라떼 아트를 위한 9가지 팁

by 건강한레시피수집 2012. 8. 25.

아래 글은 http://www.wikihow.com/Make-Latte-Art 사이트의 글을 번역한 것입니다. 제가 공부할 목적으로 짧은 실력으로 번역하다보니 오역이 있을 수 있습니다. 정확한 자료는 위 사이트에서 참고하세요. 오역이 있으면 정정을 부탁드리겠습니다.

 

많은 사람들이 좋은 에스프레소 한잔을 만드는 것이 예술 중에 예술임을 동의한다, 라떼아트는 에스프레소 음료 위에 모양을 만들어 내어 모양을 나타내는 것이다. 당신 마음속에 바리스타에 대한 마음이 동한다면 완전히 마스트하기 위해 몇년을 들여야 할 라떼아트는 대단히 중요한 기술이다.

 

1. 스팀용 피처잔안에 한컵의 차가운 우유(화씨 34도 나 섭씨1도)를 붓는다.

2. 피처잔 바닥에  스팀막대기를 넣는다. 김을 올리고 천천히 우유가 위로 가까이 올라올때까지 막대를 들어올린다.

우유가 올라옴으로서 피처 더 아래쪽 그래서 우유 윗부분으로부터 1Cm 떨어진곳에 스팀막대를 멈춘다. 우유는 늘어지지 않고 너무 많지도 어떤 커다란 거품도 없을것이다. 이것은 매끄럽고, 부드러운 밀크 최상의 에스프레소 음료의 맨 위에 얹혀질 형태로  생성된다.

3. 우유는 화씨 80도(섭씨 27도)에 도달하도록 한다. 그런다음 피처쪽 방향에 우유속 깊이 시계 반대방향으로 돌리기 위해서 피처의 위치를 둔다. 이 행동을 우유가 화씨 150도에서 160도(섭씨 65도에서 70도)로 덥혀질때 까지 유지한다.

4. 김쐬기가 끝나고 우유에서 스팀막대와 온도계를  치운다. 젖은 천으로 스팀막대를 깨끗이 닦는다.

5. 몇초간 밀크가 가라앉도록 둔다. 이것은 좀 더 부드러운 질감을 만들게 된다.

6. 우유를 힘차게 빙빙돌린다. 만약 거품이 보인다면 여러차례 반대방향으로 피처를 두드린다.그리고 20~30초간 우유를 빙빙돌린다.

7. 에스프레소에 우유를 넣기 시작한다.

꽃 모양을 만들기 위해 : 바닥에서 1인치(2~3cm) 떨어진곳에 우유를 붓는다. 컵의 반쯤 채워졌을때 천천히 뒤쪽 방향으로 옮겨주는 동안 부드럽게 피처를 앞뒤로 흔들어 준다. 꽃 디자인은 앞쪽으로 이동될것이고 컵에 다 채워진다. 손을 앞뒤로 움직이는 것 대신 손목에서 부터 흔드는 동작으로 하라.

하트 모양을 만들기 위해 : 꽃을 만들었던것처럼 하되 손을 흔들어라. 어째거나 위로 움직이는 대신 둥글게 만드는데 집중해서 같은 같은 영역에서 손을 유지하라.  

8. 컵위에 폼이 형성될때까지 유지하라. 그런다음 새로 만들어진 패턴의 중앙에서 우유의 나머지를 쓸어 올린다. 패턴이 가라앉지 않도록 최소의 시간을 이용한다.

9. 스텐실, 파우더, 그리고 우유폼을 이용하여 디자인을 꾸며라. 이 단계는 옵션이다.  "자유로운 형태"로 라떼아트를 만든데 있어 제한적인 경향이 많다, 그러나 "에칭"에 을 가함으로서 가능한 실험을 해볼수 있다.

그림속에 "love"라는 단어를 쓰기위해, 밀크초콜릿을 녹이고 형성된 우유 위에 녹인 초콜릿을 떨어뜨림으로서 그림붓으로서 핀을 이용한다.  흔히 많이 사용되는것은 장식되는 음료위의 크림위에 뾰족한 물건으로 살짝 담구어 그리는것이다. 그런 다음 "그린다" 는 느낌으로 깨끗하게 하얀 크림위로 그린다.

 

tips>>>
* 적절한 커피내리는 헤드와 보일러와 우유를 앞에서 스팀파워가 충분한 에스프레스 머신을 이용해야 한다. 이러한 머신들은 가격이 매우 비쌀 수 있다.

* 우유를 만들기 전에 먼저 물로 시도해보라. 물은 우유처럼 같이 일관성을 가지지 않으므로 물로 연습하는 것은  같은 시간내 붓고 흔드는것을 유사함을 얻을 수 있다.

* 매컵은 신선한 우유를 이용하라. 이전에 컵에 남아 있는 우유를 사용하지 말라

* 차가운 우유로 시작하라 - 얼기 바로 전상태로 유지하라. 또한 스팀 피처는 냉장고에 보관하도록 하라. 차가운 우유와 스팀피처는 라떼 아트에 필요한 매끄럽고 부드러운 질감을 형성하기 위한 시간을 제공한다.

* 2%(98% 무지방 우유라고 일컫는)는 바리스타들이 당신이 데우기와 붓는 기술을 개발할때 추천한다.이 우유는 라떼 아트디자인을 좀 더 쉽게할 거품용량을 더 좋게 하고 일관성을 가진다.

* 넓은 컵을 이용하라. 이것으 라떼 아트를 보다 쉽게 보도록 한다.

* 온도계를 사용하는 대신 피처 바닥에 손가락 두개를 유지할 수 있는지 그곳에 손을 댈 수 없는 상태 보통 120~125도 사이다.

* 드문드문 초콜릿 파워더를 우유를 붓기전에 컵위에 뿌려라. 이것은 재밌는 효과를 가져다 줄것이다.


 

(원본)==========================================================================================================

While many agree that making a good cup of espresso is an art within itself, latte art refers to patterns made in the foam topping espresso drinks. If you want to get in touch with your inner barista (expert in coffee preparation), latte art is a critical skill, which can take years to master.

 

1. Pour enough cold milk (34ºF or 1ºC)for one cup into the steam pitcher.
2. Put the steam wand at the bottom of the pitcher. Turn on the steam, and slowly raise the wand until it is near the top of the milk. Lower the pitcher as the milk rises so the steam wand stays 1 cm away from the top of the milk. The milk should not stretch too much nor should there be any big bubbles. This should create a smooth, velvety milk as opposed to the foam that sits atop most espresso drinks.
3.Allow the milk to reach 80 ºF (27 ºC). Then place the steam wand on the side of the pitcher, deep into the milk, positioning the pitcher to spin counterclockwise. Keep doing this motion until the milk heats to 150 ºF to 160 ºF (65 ºC to 70 ºC).
4. Shut the steam and remove the steam wand and thermometer from the milk. Clean the steam wand with a wet cloth.
5. Let the milk settle for a few seconds. This will allow a more velvety texture.
6. Swirl the milk vigorously. If you see any bubbles, pound the pitcher on the counter several times and go back to swirling the milk for 20 to 30 seconds.
7. Start pouring the milk into the espresso.
To create a flower pattern: pour the milk about an inch (2 cm - 3 cm) away from the bottom. Once the cup is about half filled, gently shake the pitcher back and forth while slowly moving it backwards. The flower design will move forward, filling the cup. Do this with a shaking motion originating at the wrist instead of moving your hand back and forth.

 To create a heart pattern: Shake your hand as you would in making a flower. However, instead of moving backwards, keep your hand in the same general area, focusing on making a ringed circle.

8. Continue until the foam reaches the top of the cup. Then, sweep the rest of the milk up the center of the newly created pattern. Use a minimal amount to avoid sinking the pattern.

9. Embellish the design using stencils, powder, and milk foam. This step is optional, as many prefer to limit their latte art to "free form" methods, but you may want to experiment with the possibilities added by "etching."
 To write a word, such as "love" in the picture, melt milk chocolate and using a pin as a paintbrush drag the melting chocolate over the foamed milk. More commonly this is done by dipping said pointy object into the cream of the drink being decorated, and then transferring that cream stained foam to the pure white foam to 'draw' a design.


tips>>>
* You must use an espresso machine with a proper brew head and boiler and enough steam power to properly froth the milk. These machines can be quite expensive.
* Before trying this with milk, try it first with water. While water doesn't have the same consistency as milk, practicing with water will allow you to get familiar with pouring and shaking at the same time.
* Use fresh milk for every cup, even if you have milk left over from the previous cup.
* Start with very cold milk – keep the temperature right above freezing. Also, make sure you keep the steam pitchers refrigerated. Cold milk and steam pitchers will give you more time to create the smooth and velvety texture needed for latte art.
* Using 2% (aka 98% fat free milk) is recommended by baristas when you are developing your steaming/pouring skills. * This milk has a better froth volume and consistency, making latte art easier.
* Use a cup with a wide mouth. It will allow you to see the developing latte art design more easily.
* Instead of using a thermometer, you can keep two fingers at the bottom of the pitcher. When you can't hold your fingers there without burning them, it's usually between 120 and 125 degrees.
* Try sprinkling chocolate powder into the cup before pouring the milk, it gives an interesting effect.

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